zaterdag 26 september 2009

Duurzame Productontwikkeling

Hoe gaat duurzame productontwikkeling in zijn werk:

Duurzame productontwikkeling realiseren kost veel tijd en moeite. Er zal nog veel veranderd moeten worden om een duurzame maatschappij te krijgen. Met radicale innovaties zijn grote sprongen te behalen, maar de verandering naar een duurzame maatschappij is eerder evolutionair dan revolutionair. Duurzame productontwikkeling moet op zijn minst aan drie criteria voldoen:
- De voorraden natuurlijke hulpbronnen mogen niet uitgeput raken
- Verontreinigende stoffen mogen zich niet opstapelen
- De aantasting van natuurlijke systemen mag niet groter zijn dan via natuurlijke of via kunstmatige weg kan worden aangevuld of hersteld.

Waarom is creativiteit zo belangrijk bij duurzame productontwikkeling?

Om tot radicale innovaties te komen is creativiteit nodig. Creativiteit stelt mensen in staat om bestaande dingen in een nieuw daglicht te zien of te combineren, zodat geheel nieuwe dingen ontstaan. Creativiteit helpt om verder te kijken dan bestaande of voor de hand liggende oplossingen. De eerste oplossing is vaak niet de meest duurzame oplossing, dus is verder kijken, ofwel creativiteit toepassen, noodzakelijk om tot duurzame oplossingen te komen.

Hoe kan ik creativiteit gaan toepassen in duurzame productontwikkeling?

Allereerst is nieuwsgierigheid heel belangrijk. Creativiteit is vaak een combinatie van bestaande dingen of van bestaande dingen in een andere context plaatsen. Daarom is het belangrijk om van alles wat af te weten en nieuwsgierig in het leven te staan, want creativiteit komt niet spontaan opborrelen in genieën. In plaats daarvan is creativiteit een vaardigheid die je moet aanleren.

Voor duurzame productontwikkeling is het daarnaast belangrijk om verder te kijken in het proces van creatief denken. Niet alle ideeën zijn duurzaam. Het helpt om veel ideeën te genereren in een duurzame mindset, maar daarnaast is het belangrijk om goede criteria op te stellen. Als met het creatief denken veel ideeën gegenereerd worden, zal de volgende stap logischerwijs het selecteren van het meest duurzame en haalbare idee zijn. Daarbij zijn goede criteria een must.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten