zaterdag 26 september 2009

Onze Opdracht

Jielt, Sofie en ik zijn studenten Industrieel Productontwerpen aan de Hogeschool West-Vlaanderen. In de les Ontwerp en Protyping kregen wij een opdracht rond duurzame productontwikkeling. De laatste jaren wordt de aandacht herhaaldelijk gevestigd op energie bezuinigen, afval recycleren, de ecologische voetafdruk verkleinen, broeikasgassen vermijden, … toch merken we dat de grote massa niet echt wakker ligt van de problematiek. Eén van de stoorzenders hierbij is dat de meeste aanpassingen gepaard gaan met verlies van comfort, waardoor Jan-met-de-pet al gauw afhaakt. En hierin ligt nu net onze uitdaging… een serieproduct te gaan ontwerpen:
- geïnspireerd op de getuigenissen van Steven Vromman
- gefocust op het ecologisch, duurzaam aspect zowel in materiaal, productie, gebruik als afval en recyclage
- gebaseerd op een gekend en getest principe
- met als doel het brede publiek, zonder verlies aan comfort, toch bewuster te laten omgaan met milieu en energie.

2 opmerkingen:

  1. Hoi!

    Ik ben op dit ogenblik bezig met een low-impact bouwproject (http://hamadryad.rymenams.be). Bij dit bouwproject hoort natuurlijk ook een low-impact levensstijl. Zelf ben ik afgestudeerd als productontwikkelaar aan de Hogeschool van Antwerpen. Moesten jullie graag wat informatie hebben of mijn input dan zijn jullie en/of jullie medestudenten meer dan welkom.

    Groetjes,
    Carl

    0486 57 09 91

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,

    Alvast bedankt voor je reactie en interesse. Sorry voor ons zeer late antwoord, maar na verschillende weken brainstormen geraakten we er maar niet uit wat we zouden gaan doen. We twijfelden lang tussen een gezamelijk verwarmingstoestel, waardoor waterkoker, koffiezetapparaat, senseo- en espressomachine zouden kunnen worden weggewerkt en een ecologisch bad (eigenlijk ons eerste idee), waar minder water moet worden ingedaan om een bad te nemen en eveneens wordt verwarmd om niet meer water te moeten toevoegen. Alleen dit idee bestaat al, zonder dat we er notie van hadden. Toen we het ontdekten hadden we het bad-idee laten varen, maar nu denken we er toch sterk aan om dit idee te nemen, alleen nog beter, met een nog grotere kijk op ecologisch vlak. Dan houden we niet alleen rekening met het materiaal, het waterverbruik, maar bijvoorbeeld ook met het productieproces, transport,... Heb jij soms een goeie ingave op vlak van materialen, isolatie of ontwerp? Of wil ons op een andere manier verder helpen, of kunnen wij u misschien met iets helpen? Laat het ons weten! Met vriendelijke groetjes Jielt, Sofie en Celine

    BeantwoordenVerwijderen